Düşük Özellikli Gömülü Bilgisayarlar Neden Genellikle Masaüstü Bilgisayarlardan Daha Pahalıdır?

Endüstriyel veya ticari bir uygulama için bir bilgisayar pazarındaysanız, muhtemelen düşük özellikli yerleşik bilgisayarların genellikle Dell, Lenovo, Acer veya HP gibi masaüstü bilgisayarlardan daha pahalı olduğunu fark etmişsinizdir. Bu sadece bir anormallik değil – aslında oldukça haklı; aşağıda, düşük özellikli tümleşik bilgisayarların neden yaptıkları kadar pahalıya mal olduğu ve neden hala çoğu zaman doğru seçim oldukları açıklanacaktır…
Düşük özellikli gömülü bilgisayarların masaüstü bilgisayarlardan daha pahalı olmasının en yaygın nedenlerinden biri taşınabilir olmalarıdır. Gömülü bilgisayarlar kompakt ve hafif olacak şekilde tasarlanmıştır ve bu nedenle daha hassas mühendislik ve özel bileşen seçimleri gerektirir. Kurulum için kolayca manevra yapılabilirken, küçük bir form faktörüne sahip olmalı ve daha sağlam olmalıdırlar. Karşılaştırıldığında, masaüstü PC’ler genellikle hantal ve ağırdır; bu da üreticilerin, yerleştirildikleri ortama karşı sağlam ve dayanıklı olma endişesi olmadan ev tipi bileşenlerle kurtulmalarına olanak tanır.
Düşük özellikli gömülü bilgisayarlar da düşük güçlü bileşenleri kullanma eğilimindedir. Bu genellikle pil ömrünü korumak, ısıyı azaltmak ve çalıştırma maliyetlerinden tasarruf etmek için yapılır. Ancak, bu düşük güçlü bileşenler daha pahalı bir fiyat etiketi ile gelir. Masaüstü PC’ler, daha uygun fiyatlı (ve ara sıra oyun oynamak için tasarlanmış – örneğin Şiddetli PC veya Hız Aşırtmacılar). Gömülü bilgisayarda performansın o kadar iyi olmayabileceği gerçeğine rağmen, donanımın genellikle yalnızca amaçlanan uygulamayı çalıştırması gerekir, ne daha fazlası ne de daha azı.
Ayrıca, gömülü bilgisayarların kasaları genellikle masaüstü bilgisayar kasalarından daha karmaşıktır. Bu karmaşıklık, daha yüksek fiyat etiketlerine katkıda bulunan daha hassas mühendislik ve üretim maliyetleri gerektirir. Şirketler, yerleşik bilgisayar kasasının küçük form faktörünü korumanın yanı sıra yeterli termal yönetim, soğutma çözümleri, sağlamlık, kir/toz koruması ve her türlü su geçirmezlik gereksinimlerini sağladığından emin olmalıdır.
Ek olarak, gömülü bilgisayarlar, otomatik kiosklar ve kontrol sistemleri gibi özel ekipmanlar için geliştirme sürelerinin kısaltılmasına da yardımcı olur. Geliştirme, belirli bir uygulamaya göre uyarlandığından, aygıt tasarımcısı, gömülü bilgisayara hangi bileşenlerin gireceğini seçer ve ürün gereksinimlerine göre onu tamamen özelleştirir. Assured Systems gibi bazı tedarikçiler de çok özel gereksinimleri karşılamak için kasaları, flash bios’u değiştirir ve sistemleri özelleştirir. Bu düzeyde özelleştirme genellikle masaüstü bilgisayarlarda mevcut değildir.
Son olarak, birçok yerleşik bilgisayar, veri yakalama, sinyaller ve güç için özel konektörler gibi amaçlanan kullanımları için gerekli olan ek özelliklerle birlikte gelir. Tıbbi ekipman ve dijital video gözetimi gibi diğer sistemlerle uyumluluğu sağlamak için, yerleşik bilgisayarlar genellikle standart uyumluluk açısından masaüstü bilgisayarları çok aşar. Bu eklenen özellikler fiyatı artırabilir, ancak yerleşik bilgisayarın atanan görevi yeterince yerine getirebilmesini sağlamak için de gereklidir.
Özetlemek gerekirse, daha düşük özellikli gömülü bilgisayarlar, masaüstü bilgisayarlardan daha pahalıdır çünkü küçük form faktörü, düşük güç tüketen bileşenler, sağlam kasa ve ek özellikler gibi belirli kriterleri karşılamaları gerekir; bunların tümü daha pahalı bileşenler ve daha hassas mühendislik gerektirir. Yüksek maliyetlerine rağmen gömülü bilgisayarlar, taşınabilirlik, özelleştirme, güvenilirlik ve performans açısından hala çok fazla değer sunar. Bu nedenle, uygulamanız için taşınabilirlik ve/veya belirli özellikler gerekliyse, gömülü bir bilgisayara yatırım yapmak yine de zor kazandığınız paraya değer.
