Liderliğin Gri Alanlarında Gezinmek: Richard Rierson’ın Ahlaki İkilemler Üzerine Uzmanlığı

Richard Rierson, başarılı yöneticiler ve ünlülerle röportaj yapma geçmişine sahip bir emlak yatırımcısı ve liderlik danışmanıdır. 530’dan fazla ilham verici röportaj içeren ve 3,5 milyondan fazla indirilen “Dose of Leadership with Richard Rierson” adlı podcast’in eski sunucusudur.
Richard Rierson Wichita, Kansas’ta doğdu ve büyüdü. 1991 yılında Wichita Eyalet Üniversitesi’nden Bilgisayar Bilimleri alanında lisans derecesiyle mezun oldu. Mezun olduktan sonra Subay Aday Okulu (OCS) eğitimine başladı. Amerika Birleşik Devletleri Deniz Piyadeleri’nde bir Subay için gerekli olan liderliği ve ahlaki, zihinsel ve fiziksel nitelikleri öğrenerek Piyade Okulunda altı ay geçirdi.
Bu röportajda Richard Rierson, liderlikte etiğin önemini ve ahlaki ikilemlerde nasıl yol alınacağını tartışıyor. Etik zorluklarla ilgili deneyimlerini paylaşıyor ve diğer liderlere zor kararlar almaları konusunda tavsiyelerde bulunuyor.
Liderlikte Etiğin Önemi
Richard Rierson, etiğin iyi bir liderlik için gerekli olduğuna inanıyor. “İyi bir lider zor kararlar alabilir ve kolay olmasa bile doğru olanı yapabilir” diyor. “Etik olmayan bir lider, lider değildir” diye ekliyor.
Richard Rierson, etiğin birkaç nedenden dolayı gerekli olduğuna inanmaktadır:
- Takipçilerle güven ve güvenilirlik oluşturmaya yardımcı olur. Takipçiler, liderlerinin etik olduğunu bildiklerinde, liderlerine güvenme ve onları takip etme olasılıkları daha yüksektir.
- Etik, olumlu bir çalışma ortamı yaratmaya yardımcı olur. Etik bir şirkette çalıştıklarını hisseden çalışanların mutlu ve üretken olma olasılığı daha yüksektir.
- Etik, skandalları ve krizleri önlemeye yardımcı olabilir.
Liderler ahlaki kararlar aldıklarında, şirketlerine veya kuruluşlarına zarar verebilecek hatalar yapma olasılıkları daha düşüktür.
Ahlaki İkilemlerde Gezinmek
Richard Rierson, liderlerin ahlaki ikilemlerle karşı karşıya kalacağı zamanlar olduğunu kabul ediyor. “Her sorunun kolay bir yanıtı yoktur ve bazen zor kararlar vermeniz gerekir” diyor. “Önemli olan, kolay olmasa bile her zaman doğru şeyi yapmaktır” diye ekliyor.
Richard Rierson, ahlaki ikilemlerle karşı karşıya kalan liderlere şu tavsiyelerde bulunuyor:
- Durumu düşünmek için zaman ayırın. Anın sıcağında karar vermeyin. Bilgi toplamak için biraz zaman ayırın ve tüm seçenekleri düşünün.
- Güvendiğin biriyle konuş. Bazen zor bir karar hakkında bir arkadaş, aile üyesi veya akıl hocasıyla konuşmak yardımcı olabilir. Size destek ve rehberlik sunabilirler.
- Araştırmanı yap. Yapılacak doğru şeyi bulmak için yardıma ihtiyacınız varsa, sorunu araştırın. Makaleler ve kitaplar okuyun veya uzmanlarla konuşun.
- Bir karar ver ve buna bağlı kal. Bir karar verdikten sonra, kendiniz hakkında ikinci bir tahminde bulunmayın. Kararınızdan emin olun ve ilerleyin.
- Kararınızın sonuçlarıyla yaşamaya hazır olun. Hangi kararı verirsen ver, sonuçları olacaktır. İstediğiniz gibi olmasa bile kararınızın sonuçlarını kabul etmeye hazır olun.
Çözüm
Richard Rierson, etiğin iyi bir liderlik için gerekli olduğuna inanıyor. “İyi bir lider zor kararlar alabilir ve kolay olmasa bile doğru olanı yapabilir” diyor. “Etik olmayan bir lider, lider değildir” diye ekliyor.
Richard Rierson, ahlaki ikilemlerle karşı karşıya kalan liderlere şu tavsiyelerde bulunuyor:
- Durumu düşünmek için zaman ayırın.
- Güvendiğin biriyle konuş.
- Araştırmanı yap.
- Bir karar ver ve buna bağlı kal.
- Kararınızın sonuçlarıyla yaşamaya hazır olun.
Richard Rierson’ın ahlaki ikilemler konusundaki uzmanlığı, liderliğin gri alanlarında gezinmek için paha biçilmez içgörüler sağlıyor. Onun rehberliği sayesinde liderler, doğru yol hemen görünmese bile dürüstlük ve şefkatle zor kararlar vermeyi öğrenebilirler.
Liderler, değerlerine bağlı kalarak ve farklı bakış açıları arayarak güven inşa edebilir ve bir etik liderlik kültürü geliştirebilirler. Richard Rierson’ın öğretileri, liderliğin zorlayıcı olsa da cesaret, alçakgönüllülük ve doğru olanı yapma taahhüdünü gerektiren bir sorumluluk olduğunu güçlü bir şekilde hatırlatır.