RED Shield Yönetimi: Otonom Araçların Geleceği

Otonom araçlar düşündüğünüzden daha yakın. Bazı yerlerde otonom araçlar artık belirli taksi güzergahlarında çalışıyor. Teknolojideki birkaç sorun çözüldükten sonra, otonom araçlar muhtemelen birçok büyük kasaba ve şehre yayılmaya başlayacak. %100 otomatik olmasalar bile, tüm modern araçların içinde bir tür otomasyon teknolojisine sahip olması uzun sürmeyebilir.
Otonom araçlarda birkaç kırışıklık var ama düzeltilemeyecek hiçbir şey yok. Birçok şirket, otomatikleştirilmiş bir araç geleceği için her şeyi yapıyor. Buna bir araç koruma planı şirketi olan RED Shield Administration da dahildir.
Bu yazıda, otonom araçların potansiyel faydalarını vurgulamak ve zorluklarını göstermek istiyoruz. Bu, otonom araçların geleceğidir.
Otonom Araçların Faydaları
Otonom araçların faydaları ile başlayalım. Bunlardan birkaçını daha önce duymuş olabilirsiniz. Bunun nedeni, Tesla dahil birçok şirketin otonom araç işine girmeye başlamasıdır. Bazıları şu anda yolda. Bu şirketler düzenli olarak otonom araçların geleceği olduğu fikrini öne sürüyor. Bu, pozitiflerin yoğun bir şekilde tartışılması anlamına gelir.
Güvenlik Avantajları
Ciddi araba kazalarının %94’ünün insan hatasından kaynaklandığı tahmin edilmektedir. Otonom araçlar %100 otomatik hale getirildiğinde (yani, tam kontrol sürücüden alındığında), o zaman bir araca çarpma riskinin büyük ölçüde azalacağı umut ediliyor. Bu hayat kurtarabilir. Yaralanmaları önleyebilir. İnsanlara para kazandırabilir.
Araba kazaları azalırsa, sigorta poliçesi maliyetleri muhtemelen aynı şeyi yapacaktır. Sonuçta, sigorta maliyetleri riske dayalıdır. Henüz gerçekleşmemiş olsa da, muhtemelen sigorta şirketleri sonunda otonom araçlara özel bir poliçe sunacak ve bunlar oldukça uygun fiyatlı olacak.
Artan Hareketlilik
Yaşlı insanlar ve belirli engelleri olanlar araba kullanmakta zorlanabilirler. Ya toplu taşıma araçlarına binerler (her zaman uygun değildir) ya da evde kalırlar (kimse bunu yapmak istemez). Araba kullanabilirler, ancak inanılmaz derecede risklidir.
Otonom araçlar sonunda bu sınırlı hareketlilik gruplarına daha fazla hareketlilik sağlayabilir. Gelecekte, normalde araba kullanamayanlar araçlarına atlayabilir, ona nereye gideceklerini söyleyebilir ve tam olarak olmaları gereken yere gidebilirler. Minimal bir güçlüktür. Bu insanlar artık kendilerini her zaman gitmeleri gereken yere gitmeyen toplu taşıma araçlarıyla sınırlamak zorunda değiller.
Gelecekte daha da ileride, bu araçlar daha iyi taksi hizmetleri yürütmek, teslimatları gerçekleştirmek vb. için programlanabilir. Bu, ödenmesi gereken daha az personel olduğu için maliyetleri azaltabilir. İşlerin kaybedilmesinin adil olmadığı da tartışılabilir. Ancak, bu tarih boyunca olmuştur. Yeni bir şey değil. Teknoloji geliştikçe işler kaybolur, ancak yenileri ortaya çıkar.
Düşük Yakıt Tüketimi
Tüm otonom araçlar muhtemelen elektrikli olacak çünkü otomobil endüstrisi bu şekilde trend oluyor. Bu, bu şekilde yakıt tüketmeyecekleri anlamına gelir. Ancak, enerji maliyetleri açısından ‘tasarruf’ olacaktır.
Otonom araçlar muhtemelen en verimli şekilde sürmek üzere programlanacak. Bu, araçların tek bir akü şarjıyla daha fazla yol kat edebileceği anlamına gelir. Bu sadece aracı çalıştırmayı daha ucuz hale getirmekle kalmaz, aynı zamanda otonom aracı daha kullanışlı hale getirir.
Azaltılmış Tıkanıklık
Bir çalışma, çoğu insan tarafından tamamen otonom araçlar kullanıldığında, tıkanıklığın %35’e kadar iyileşebileceğini öne sürdü. Bu, özellikle trafik sıkışıklığının neredeyse her gün meydana geldiği büyük şehirler için çok büyük bir miktar.
Otonom araçlar, yolculuk paylaşımını kolaylaştırabilir. Bu, Uber’in ilk kurulduğunda ana hedeflerinden biriydi. Yolculuk paylaşımı kolaylaşırsa, yollarda daha az araç görebiliriz.
Çevresel Etki
Elektrikli araçlar çevre üzerinde daha az etki anlamına gelir. Bu, özellikle bir iklim krizinin ortasında olduğumuz için her zamankinden daha önemli.
Otonom Araçların Zorlukları
Ne yazık ki, otonom araçların pek çok avantajı olsa da, hala aşılması gereken bazı zorluklar var. Aslında, şu anda otonom araçların bu kadar yaygınlaşmasını engelleyen bu zorluklar. Bu sorunlardan bazıları sonunda çözülecek, ancak ne zaman olacağı hala belirleniyor. Araç otomasyonu şu anda birçok kişinin 2023’te olacağına inandığı seviyenin çok gerisinde.
Sürüş Koşulları
Şimdiye kadarki en büyük zorluk, araçların belirli sürüş koşullarında nasıl tepki vereceği ile ilgili.
Örneğin otonom araçlar, çevrelerindeki diğer araçları ve engelleri tespit etmek için çeşitli sistemler kullanıyor. Bu teknoloji harika değil. Artık algılama sistemleri diğer otonom araçlara müdahale edebilmektedir. Bazı otonom araçlarda, araçların beklenmedik şekillerde hareket etmesine neden olabilen ‘yanlış uyarılar’ vakaları olmuştur.
Otonom araçların dünya çapında farklı sürüş yasalarını dikkate alması gerekir. Aslında, bir şehrin neresinde olduğunuza bağlı olarak farklı sürüş yasaları bulabilirsiniz. Örneğin, hız limitleri farklı olabilir. Bu nedenle, araçlara tek bir sürüş talimatı verilememektedir. Binlercesine ihtiyaçları var (sürekli güncelleniyor) ve aracın hangi sistemi ne zaman kullanacağını bilmesi gerekiyor.
Araçların hava koşullarında da çok daha iyi hale gelmesi gerekiyor. Artık otonom araçlar ne yapacaklarını bilmek için yoldaki işaretleri okumaya güveniyor. Şimdi o işaretlerin üzeri kapatılır veya herhangi bir şekilde zarar görürse araç bu durumu kolay kolay kaldıramaz. Otonom araçların yağmurda ve buzda mücadele ettiği durumlar oldu.
Üstelik bu otonom araçlar, birkaç on yıl boyunca öngörülemeyen otonom olmayan araçlarla yolları paylaşacak. Otonom olmayan araçlar yasaklanmadıkça, muhtemelen sonsuza kadar ortalıkta olacaklar. Otonom araçların bunun zorluğuyla başa çıkması gerekiyor.
AI Sürüşü ve Duygusal Sürüş Karşılaştırması
İnsanlar araba kullandıklarında, duygu ile araba kullanırlar. Farkında olmayabilirsiniz ama aracınızı sürerken sürekli olarak diğer sürücüleri, yayaları vs izliyorsunuz. Başkalarının davranışlarını tahmin etmeye ve buna tepki vermeye çalışıyorsunuz.
Örneğin yayaları ele alalım. Yolda giderken kaldırımda bir yaya görebilirsiniz. O zaman pek yapmıyorlar. Yine de seni görmüyorlar. Artık yolun karşısına geçmek istediklerine karar verirler. Onları fark ederseniz, aracı frenleyerek potansiyel olarak hızlı bir şekilde hayat kurtarabilirsiniz.
Şu anda otonom araçlar bunu yapamıyor. Sabit kurallara göre kararlar alırlar. Arabayı “duygu” ile kullanmazlar. Diğer yol kullanıcılarının ve yayaların nasıl davrandığına bağlı olarak sürüş davranışlarını değiştirmekte zorlanırlar. Bu potansiyel olarak daha fazla kazaya yol açabilir.
Bunun çözülebilecek bir sorun olup olmadığı belli değil. Duyarlı ve kendi adına karar verebilen bir yapay zeka yapamayız. Hattın bir yerinde, bir kişi bilgisayarın işlemlerini programlamıştır.
Bir bilgisayar bu kurallardan sapabileceğini bilmiyorsa, sapmayacaktır. Bilgisayarlar ancak onları yapan insanlar kadar akıllıdır. Unutmayın, otonom araçlar insanlarla aynı sensörlere sahip değildir. Gerçekten göremiyorlar. Duyamazlar. Bu, karar verme kapasitelerinin otomatik olarak daha kötü olduğu anlamına gelir.
Ancak, bu duygusal insan kararları da kötü bir şey olabilir. Daha önce belirtmiştik, ancak çoğu durumda otonom araçlar kazaları azaltabilir. Daha kötü performans gösterdikleri sadece birkaç yan durum var.
Kaza Sorumluluğu
Bu muhtemelen birkaç yıl içinde önemli bir çekişme noktası olacaktır. Sigorta şirketlerinin bir kazadan kimin sorumlu olduğunu bilmesi gerekir.
Otomatik olmayan araçlarla kolaydır. Kusurlu olan aracın sürücüsü sorumludur. Ancak tam otomatik araçlar etrafta dolaştığında durum yine böyle olacak mı? Aracı fiilen kendisi kullanmıyorsa, aracın sürücüsü kusurlu olabilir mi? Elbette, programladıklarına göre araç üreticisi olacaktır?
Bunun nasıl gideceğini gerçekten bilmiyoruz. Tamamen otonom araçlar gerçeğe dönüştüğünde çok sayıda dava açılmasını bekleyin.
Arızalar
Otonom araçlar arızalardan muaf olmayacak. Aslında, arızaların çok daha kötü olması muhtemeldir. Bunun nedeni, otonom bir aracın içinde çok sayıda karmaşık bileşen bulunmasıdır.
Bu nedenle RED Shield Administration gibi şirketler araç koruma planları sunar. Bu kadar çok hareketli parçayla, herhangi bir araç için onarım maliyetleri inanılmaz derecede yüksek olabilir. RED Shield’in sunduğu araç koruma planları, müşterilerin bu maliyetlere karşı korunmasına ve tekrar yola çıkmalarına yardımcı olabilir.
Araç Otonomluğunun Geleceği
Otonom araçlar gerçekleşecek. Bu sadece bir zaman meselesi. Otonom araçların pek çok faydası var ve birçok kişi teknolojiye karşı biraz temkinli davransa da, teknoloji geliştikçe daha fazla insanın sürücüsüz araçların faydalarına gözlerini açacağından eminiz.
Tabii ki, hala üstesinden gelinmesi gereken zorluklar var. Mevcut otonom araçlar hala yapabilecekleri kadar iyi performans göstermiyor ve araç kazalarından kimin sorumlu olduğuna karar verme meselesi var. Ancak, eninde sonunda bu sorunların birçoğunun çözüleceğinden eminiz ve daha güvenli ve daha az sıkışık yollar için sabırsızlanıyoruz.
